Tuesday, February 7, 2017

It's Mya birthday!

Mya celebrate birthday untuk second time tahun ni..Order kek, buat goodie bag dan goreng mee untuk kawan-kawan sekelas dia..Dalam setengah jam je sebab rehat pun setengah jam..Tahun ni sebenarnya nak kek tema Winx Club tapi susahnya nak cari figurine kat KL apatah lagi kat sini..last-last My Little Pony je lah..

Happy birthday Mya..semoga jadi anak yang solehah rajin solat dan baca quran ya..kurangkan drama terutamanya pagi-pagi masa nak pergi sekolah..hahaha..










Sunday, February 5, 2017

Ice Skating at IOI City Mall Putrajaya & Mya's Pre-Celebration Birthday

Pertengahan Januari 2017 baru-baru ni nenek dan atuk Haziq n Mya pergi umrah. So kami balik KL dan rumah atok di Mentakab untuk jumpa dorg.. Alhamdulillah semuanya selamat pergi dan balik dari tanah suci..

Hari kami sampai ke KLIA tu papa plan dengan adik beradik papa nak pegi IOI City Mall dekat Putrajaya. Tujuan utamanya ialah nak pegi bawa Mya dan Haziq ke Icescape Ice Rink. Untuk maklumat lanjut korang boleh baca dekat blog ni.  Tempat ni merupakan ice rink yang terbesar di Malaysia selepas Sunway Pyramid.

 ICESCAPE ICE RINK by Rollingrace.com .
Dia ada buat full review tentang tempat ni.

Secara ringkasnya kalau korang nak pegi sini, boleh bawa
i. stokin tebal (dijual di sini RM6 per pair)
ii. glove (kalau tak bawa boleh beli sini) RM10 per pair
iii. sweater/jaket
iv. makanan ringan atau minuman.
v. telekung solat utk wanita (surau dlm area ice rink)
vi. tikar upin ipin (kalau nak lepak lama2 mcm we all..heehehehe)

Entrance fee : RM25 (weekdays) RM30 (weekend, school holidays, public holiday) per entry-tak boleh keluar masuk..
Opening hour : 10am-10pm daily
Ice Resurfacing Schedule : 2.30pm, 5pm, 7.30pm

Okay, kalau nak bawa anak-anak main sahaja dan tak main kena bayar RM7 (if I am not mistaken)

-multiple entry

Ok.. sampai je kat tempat ni berjumpa lah dengan cousin Mya n Haziq yang sangat happening.
Dzara, Raziq, Maryam, Umar, Dayah dan kakak2 Anis Aisyah dan Shasha.

so ni gambar2 hari tu, happy betul dorg main..














  Mya's Pre-Celebration Birthday
Sehari sebelum kami balik ke KL, Mya sambuat birthday dengan sepupu2 lagi di Bangi. Potong kek dan makan2 di Restoran Pondok Bangi Avenue je.. anyway Mya sgt happy! Happy 7th Birthday Mya!!








Monday, October 17, 2016

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2016

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2016 daripada kami sekeluarga untuk semua pembaca blog kami.. Gambar raya ni kami buat outdoor shooting tepi pantai kat Labuan ni...dah lama teringin nak buat shooting kat sini..Dulu ada kawan kami yang kawin buat photo shoot kawin cantik sangat..Gambar ni jadi cantik sebab cuaca panas sangat, nak buka mata pun susah..Ngam-ngam lepas shooting hujan turun hahaha..





Outdoor shooting

Dua yang last ni kat rumah kesyangan kami..Doa yang baik-baik untuk kami sekeluarga ye..

Madinah






Gambar-gambar kenangan kat Madinah..Tak ada masa lagi nak update cerita..nanti lah ye

Sunday, February 14, 2016

Labbaik Allahumma Labbaik : Umrah Part 4- Gua Hira

Seperti yang di rancang, kami dikehendaki tunggu di lobi hotel selepas waktu Isyak. Di sebabkan bukan semua yang akan turut serta ke Gua Hira, kami bergabung dengan kumpulan umrah Malaysia dari Faizin Umrah dan Travel. Lawatan ziarah ni ialah pilihan dan memang kami berharap sangat dapat pergi. Kalau tak nak pergi pun tak pe dan yang pergi kena bayar dalam RM 25-30 sorang dan budak-budak free. Maktok tak pergi takut tak larat dan stay kat bilik jaga budak-budak tidur. Nasib bawak seluar trek, kalau tak memang kena mendaki pakai jubah pulak.

Kalau ikut cerita mutawif kami selalunya orang Malaysia akan pergi waktu malam. Kalau pergi siang, agaknya panas dan tak larat nak mendaki nanti. Kami bertolak dengan bas lebih kurang pukul 10.30 malam. Jabal Nur ni dalam 3.2 km je dari hotel kami, tapi nak tunggu semua penuh bas tu lambatnya lah.

Bas berhenti di bawah. Masa kami sampai tu punya lah banyak bas berderet-deret kat situ. Nak ke kaki bukit kena naik van pulak. Van ada 2- 3 buah je kalau tak silap. Mutawif kata ready kita akan naik van macam 'roller coster' nanti, mula-mula tak faham, rupanya pemandu van tu yang bawak van macam roller coster. Nak ke kaki bukit, mesti melalui jalan yang curam dan berbukit. Ada banyak lereng masa turun, dan masa naik. Masa turun la van tu laju nak ambik lajak sebab nak tambah power, memang laju supaya dapat mendaki naik. Sebenarnya tak jauh sangat dari tempat bas berhenti ke kaki bukit, jalan kaki pun boleh sampai.
Sampai kat kaki bukit ada kedai runcit jual macam-macam. Makanan, air, cenderamata tapi nak mendaki tak kan nak beli kan..Dah sampai semua ahli kumpulan, kami mula mendaki. Tengok dari kaki bukit sayup-sayup je puncaknya. Dalam hati boleh sampai ke ni..Gambar sebelum mendaki tak sempat ambil sebab berdebar takut tak larat hahaha.

Mendaki

Kami mula mendaki. Mula-mula je dah kena daki bukit curam 45o Dalam hati rasa tak sabar nak tengok Gua Hira. Bermula di sebelah kanan bukit, dah ada jalan tangga dibuat, senang untuk jemaah mendaki. Di situlah kami mula naik perlahan-lahan. Lepas daripada tu kita akan mula mendaki guna anak-anak tangga yang tak sekata. Ada yang besar ada yang kecik. Pastu jumpa pengemis atau nak panggil apa kat orang ni. Dorang ni datang dari luar kawasan Mekah ni dan jadikan kawasan Gua Hira ni sebagai tempat tinggal. Cukup beralaskan kotak dan selimut untuk hidup situ. Katanya tangga yang kami pijak tu dorang yang buat sikit-sikit dengan duit sumbangan dari kita. Allahualam..mula-mula kami bagi tapi makin naik ke puncak makin ramai pulak..Memang dia minta 1-2 riyal je tapi kalau nak sedekah semua kat orang ni sehingga sampai puncak, rasanya boleh habis 50 riyal kot.


Kami dah mula berpecah, yang muda-muda dan banyak tenaga tu jalan dulu. Mama dangan papa pun terpisah. Mula-mula tunggu papa, daki perlahan-lahan last-last terlaju pulak. Sampai puncak tunggu papa lagi. Rasanya dalam 45 minit camtu baru sampai ke puncak. Dalam perjalanan tu jumpa ramai jemaah lain, jadi memang tak takut sangat. Ada jemaah wanita mendaki pakai sandal tumit tinggi dengan jubah..Kesiannya lah, tapi cekal dia. Tinggi bukit ni lebih kurang 650 meter. Sampai sahaja di puncak ada gerai jual air, mee segera, pisang dan lain-lain. Mama rehat kejap tunggu papa sambil ambil-ambil gambar kat atas ni. Kat puncak boleh nampak Clock Tower. Mutawif kata dulu boleh nampak Kaabah, tapi sekarang dah tak nampak sebab terlindung dengan bangunan tinggi sekitar Masjidil Haram. Ada jemaah wanita sorang jugak dia, ajak mama turun kat bawah, ke arah Gua Hira yang sebenarnya.



Gua Hira

Ya betul, gua ni bukan kat puncak sebenarnya. Dah sampai puncak kena turun dalam 5-10 meter barulah sampai ke laluan gua.  Sampai sahaja di pintu laluan boleh masuk melalui celah-celah batu. Celahan batu tu memang sempit, risau tak muat. Rupanya ada teknik nak masuk. Masa tu terbayang Rasullullah menerima wahyu di situ. Dengan tinggi nya Jabal Nur tu..ye lah kan dulu-dulu mana lah ada tangga2 tu.

Tu Gua Hira. Gambar ni diambil sebelum turun ke bawah



Mama ikut laluan celah batu tu. Hanya muat untuk seorang sahaja. Yang badan besar atau gemuk memang bermasalah. Keluar je dari laluan ni boleh nampak Gua Hira. Ramai yang tunggu giliran nak solat masa tu. Mama tak jadi solat sebab ramai sangat jemaah lelaki. Segan nak solat tertonggeng-tonggeng sedangkan belakang kita ramai lelaki. Gua ni tak besar, boleh muat seorang sahaja masuk. Sekali solat boleh 4 orang depan belakang tapi sempit sikit. Pintu gua mengadap terus ke arah Kaabah. Jadi masuk je boleh terus solat tak perlu cari kiblat.Ambil gambar sambil tunggu papa sampai. Papa dapat solat kat situ.




Syukur alhamdulillah, kami berjaya naik dan turun dengan selamatnya. Kagum melihat kesungguhan mereka yang  berusia untuk naik ke puncak. Sepanjang pendakian sambil berzikir  terkenangkan bagaimana payahnya Rasulullah saw mendaki. Kini pendakian jadi lebih mudah dengan adanya tangga, pemegang dan pondok kecil untuk para jemaah berehat sebelum memulakan pendakian.Allahuakbar..