Sunday, September 10, 2017

Resepi Acar Buah Ala Kenduri KahwinπŸ’πŸ‘πŸŽπŸŠπŸŒΆ

Resepi Acar Buah Ala Kenduri KahwinπŸ’πŸ‘πŸŽπŸŠπŸŒΆ

Bahan utama 
1) Beberapa paket buah2 jeruk kering seperti ceri merah, kuning, dan hijau
2) sepeket halwa kundur (tak perlu rebus) sebab halwa kundur ni dah lembut
3) sebungkus buah prune
4) 1kg limau nipis


Bahan Tumis
1) Semangkuk besar cili kering yg telah dikisar halus
2) Semangkuk besar bawang+putih+2 inci halia yg telah dikisar halus
3) satu sudu besar biji sawi
4) setengah mangkuk minyak masak
5) Garam dan gula secukup

Bahan hiasan

4 sudu bijan digoreng tanpa minyak

Cara membuat
1) Buah2 kering direbus berasingan setiap jenis (buang air terutama yg berwarna hitam/coklat) 10-15 minit, toskan airnya
2) Limau nipis dipotong 2 dan diperah jusnya( jus boleh diguna utk buat air minuman)
3) Rebus lima nipis dengan 2 sudu garam hingga empuk.
4) Angkat dan sejukkan(buang empulur limau) dan rebus sekali lagi dgn air bercampur garam 2 atau 3 kali sehingga hilang rasa pahit kulit limau.

5) Panaskan minyak masak, tumis biji sawi, masukkan cili dan bawang biar hingga pecah minyak.


6) Masukkan buah2 dan limau masak hingga pekat, rasakan garam dan gula.

7) Sebelum makan/hidang taburkan dengan bijan (yang telah digoreng tanpa minyak)

* Resepi ni saya tak guna sebarang rempah kari/apa2 rempah. Sebab saya tak suka rasa berempah. Kalau suka boleh tambah serbuk rempah kari masa tumis kuah.

* Lagi lama simpan lagi sedap rasanya..selamat mencuba

*Tu Facebook suami saya ye, dia post kat FB Masak Apa Hari Ni (MAHN)

1 comment:

  1. Buah2 jeruk kering macam Cherry merah, hijau, kuning tu nak dapat dari mane ye? Cherry tu same dgn chery yg buat kek tu ke?

    ReplyDelete