Wednesday, April 2, 2014

Kek Lapis Kukus Cream Cheese

Assalamualaikum semua...

Projek memasak ni memang tak pernah tinggal, cuma masa je kadang-kadang terbatas nak buat semua ni..Macam projek nak buat kek coklat cream cheese ni..Plan nya dah lama sangat-sangat, tapi disebabkan bahan-bahan utamanya tak cukup, tak jadi lah plan nak masak. Kat Labuan ni biasalah, kalau tak ada satu benda tu tak payah lah dirondanya satu pulau, memang tak jumpa. Stok dah habis kena lah tunggu stok tu sampai. Macam cream cheese ni lah, puas aku tunggu. Balik cuti-cuti Korea baru jumpa..Nilah hasil nya.

Sebenarnya, resepi kek ni aku ambil dari blog siti delima ni. Nampak sangat menyelerakan, kak siti delima pun komen bagus-bagus je pasal kek ni. Tu yang buat aku lagi teruja nak cuba..Memang betul pun, best sangat. aku peminat coklat, husband peminat cheese, memang kena la taste kek ni dengan kitaorang. Anak-anak pun suka. Jom layan resepi nya dengan sedikit pengolahan.

 Kek Lapis Kukus Cream Cheese


* Bahan A dan B disediakan dalam bekas yang berasingan

Bahan A (Untuk lapisan tengah-cream cheese):
250 gram cream cheese
60 gram gula halus
1 biji telur
1 sudu besar air
1 sudu besar tepung gandum

Cara penyediaan :
1. Pukul cream cheese dan gula hingga sebati.
2. Masukkan telur diikuti dengan air dan tepung gandum. Pukul sampai sebati.
3. Bersedia untuk bahan B.

Bahan B (Untuk lapisan atas dan bawah-coklat):
2 biji telur
1 cawan gula halus
1 sudu kecil esen vanilla
secubit garam
1/2 cawan air panas didih
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan minyak jagung / masak
1 cawan tepung gandum *
3 sudu besar sebuk koko *
1 sudu kecil baking soda *
1/2 sudu kecil baking powder *
Nota: bahan bertanda* perlu diayak dulu

Cara penyediaan :

1. Pukul telur dan gula sehingga kembang. Setelah kembang masukkan esen vanilla dan garam.
2. Masukkan air panas, susu dan minyak. Pukul lagi sehingga sebati.
3.Kemudian masukkan tepung gandum, baking soda, baking powder dan serbuk koko yang telah diayak dan gaul sebati tadi. Pukul sehingga semua bahan sebati.
4. Biarkan sebentar dan bahagi adunan pada 2 bahagian sama banyak. (lebih kurang 2 cawan setiap bahagian)

CARA-CARA :
1. Panaskan kukusan dan balut tutup kukusan dengan kain bersih. Gunakan api sederhana.
2. Sapukan sedikit minyak / mentega di sekeliling loyang berukuran 8x8x3 inci dan alas dengan kertas minyak.
3. Tuang adunan coklat yang pertama, tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.
4. Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya ratakan, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
5. Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit atau hingga masak.
6. Setelah kek betul-betul sejuk, boleh dipotong dan hidangkan.
 

No comments:

Post a Comment