Hari ni buat custard puff atau pun cream puff, kuih ni mmg sedap..tapi agak leceh membuatnya..ini pun buat sbb ada kawan tu nak order..kesian akak tu dh dekat setahun tertangguh order dia dgn kami ni. dia makan kuih ni masa buat birthday Haziq last year.. ok, kalau sesapa rajin boleh la try buat ye.. tak jadi boleh try smpai jadi..
Resepi Cream Puff
(sumber dari kakak iparku)
Cream puff shell
4biji telur
140g tepung gandum
120g butter
250ml air
secubit garam
Custard filling
30g butter
200ml susu cair
300ml air
75g gula
Cara membuat puff shell
1.Butter,garam dan air didihkan dalam kuali.
2.Masukkan tepung gandum, kacau smpai berkilat,tutupkan api.biar seketika.
3.Masukkan ke dalam bekas lain, masukkan telur sebiji demi sebiji,pukul dengan mixer sampai sebati.
*peringatan: jgn masukkan telur ketika adunan masih di dalam kuali, panas2..jika tidak, telur akan masak dlm kuali dan puff korang tak naik macam puff.. jadi biskut rangup plak..hehhehe
4.Then boleh la masukkan adunan ke dalam piping bag dan mula pipe kan ke atas dulang pembakar yang telah disapukan minyak rata2,betul2..kalau tak puff shell akan melekat bila masak nanti.boleh guna nozzle bentuk kuih samperit, atau bintang.pipe kan sampai berjaya,sbb yg ni mmg mmerlukan kesabaran tinggi,saiznya lebih kurang sebesar syiling 50sen (syiling lama yer..kalau syiling baru yg emas tu kecil sgt)
5.Bolehlah dibakar selama 15-20minit atau sehingga kuning keemasan.
Cara membuat filling custard cream
1.Campurkan semua bahan ke dalam periuk atau nonstick pan, kacau sebati dahulu.
2.Dah sebati baru naikkan atas api sederhana.Kacau sehingga likat dan berkilat.Kalau kacau kastard ni, pastikan korang tak tinggalkannya atas dapur tanpa pengawasan, kalau tak hangus dan berketul2..dah spoil.
3.Biarkan kastard sejuk sebelum mfill ke dalam shell yang telah digunting sedikit di tepinya.
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment